LOOPBAANHELD

Blogs

  • Home
  • Workshops
    • Held in je loopbaan
    • Ik als Merk en Pitchen
    • Netwerken
    • Reis van de Held
  • Over Alex
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog
  • Tarieven

3/6/2016

Financiële zekerheid of je hart volgen?

0 Reacties

Read Now
 
Foto
Veel mensen zijn niet tevreden met hun werk maar kiezen toch voor financiële zekerheid die hun huidige baan biedt. En als je momenteel geen werk hebt zoeken veel mensen het werk in de bekende ‘oude wereld’ omdat dit de meeste zekerheid geeft op een vast inkomen.
De meesten hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen financiële zekerheid of in het diepe springen om het werk te gaan doen dat ze heel graag willen doen.
Dit dilemma is de reden waarom velen blijven steken in de vraag: “moet ik in het diepe springen om mijn dromen waar te maken?”
Op zo’n moment is je optimistische stem en je realistische stem met elkaar in gevecht om de koers van je leven te bepalen.
“Blijf zitten waar je zit!”, zegt je realistische stem. “Spring in het diepe!” zegt de optimist.

Waar moeten we nu naar luisteren?

De realistische stem
Als je momenteel een baan hebt zal de realistische stem pas in het diepe springen als er genoeg zekerheden zijn ingebouwd. Niet je oude schoenen weggooien voordat je de nieuwe hebt ingelopen.
De realistische stem vindt financiële zekerheid het allerbelangrijkste. Sparen voor je pensioen, de hypotheek kunnen blijven betalen, de studie van de kinderen. “We hebben verantwoordelijkheden op financieel gebied”, is de belangrijkste overtuiging van de realistische stem.
De realistische stem adviseert ons om het werk te blijven doen waar we niet helemaal gepassioneerd over zijn maar wat ons wel financiële zekerheid biedt. Dit doen we, volgens de realistische stem,  om er in de toekomst goed bij te zitten, voor onszelf en diegenen van wie we houden.
 
De optimistische stem
De optimistische stem legt uit dat, als we naar de realist luisteren, we onze dromen uitstellen voor onbepaalde tijd. Zoals het nooit een geschikt moment is om kinderen te nemen, verklaart de optimist, is het ook nooit een geschikt moment voor een drastische carrièreswitch om ons hart te volgen.
De optimistische stem adviseert ons om niet te wachten met die radicale verandering maar direct ontslag te nemen. Hij gelooft erin om je passie te volgen en dat het geld vanzelf komt. Deze overtuiging wordt bekrachtigd met de vele voorbeelden van mensen die succesvol hun droom hebben waargemaakt.
 
Wie moet je volgen, de realistische of optimistische stem? Of is er een middenweg?
Wat we diep van binnen weten is dat we zowel realistisch als moedig moeten zijn. Het zegt ons dat we onze dromen wel kunnen volgen maar niet alles op het spel moeten zetten. Dit innerlijke weten vraagt vaak om rationele keuzes te maken maar vraagt ons ook om bewust te zijn van iets dat zelden de aandacht krijgt in onze snelle maatschappij; wat zegt ons hart?
Ons hart laat ons merken waarvoor we ‘geroepen’ zijn. Roeping vraagt om overgave. Veel  aspecten in ons leven vragen om actie, maar soms moet je de controle loslaten en je laten leiden door het pad dat zich voor je ontvouwt.
We kunnen niet precies weten hoe dingen zullen lopen als we een radicale stap zetten, we kunnen alleen maar vermoedens hebben. Maar als je daadwerkelijk de eerste stap zet, kun je erop vertrouwen dat je mensen zult tegenkomen die je helpen. Het vertrouwen dat deze helpers op je pad komen is een belangrijk besef en heel wat anders dan naïef vertrouwen dat onze dromen als vanzelf werkelijkheid worden.
Hoe kunnen we dit nu in het echte leven vormgeven?
Luister naar je innerlijke held.
 
De innerlijke held
“Volg je pad, stap voor stap”, zegt de innerlijke held. Je moet alleen goed luisteren naar de signalen die je ontvangt, om te weten of je op de goede weg bent. Om te kunnen luisteren naar deze signalen moet je innerlijke held eerst wakker worden. Vaak gebeurt dat door een externe gebeurtenis zoals ontslagen worden, een overlijden of ziekte van een naaste. Weinigen weten vanuit zichzelf de innerlijke held wakker te schudden. De noodzaak is er niet. Het leven wordt uitgezeten, dromen worden uitgesteld en er wordt gewacht op de pensioengerechtigde leeftijd. Want dan hebben we de financiële zekerheid en pas dan kunnen we beginnen met onze dromen te realiseren.
De held weet dat er geen gemakkelijk antwoord is op de vraag: moet ik in het diepe springen of niet? In essentie is het geen vraag die beantwoord moet worden maar een reis die moet worden aangegaan, stap voor stap. In het diepe springen is dus geen eenmalige gebeurtenis maar slechts één stap op een langere reis. Een reis die leidt naar je bestemming, de plek die bij je past, waar je plezier hebt en gelukkig wordt. Als je tenminste durft om je innerlijke held wakker te schudden.
De held adviseert ons om op weg te gaan, je pad te vinden en te beginnen met lopen. Het pad dat duidelijker wordt zodra je begint te lopen en te vertrouwen dat er helpers op je pad komen.
De juiste vraag is dus: welke stap kun je vandaag zetten om je dromen werkelijkheid te maken?

En zet die eerste stap.

Elke dag weer.


Is dit je volgende stap? Op 22 juni geven we een workshop 'Ik als Merk', over Personal Branding.
Om jezelf te onderscheiden zodat werkgevers of klanten voor jou kiezen.
Direct toe te passen op je LinkedIn profiel en netwerkgesprekken.

Share

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

Details

    Archives

    Januari 2019
    Augustus 2018
    Juni 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    September 2015

    Categorieën

    Alles
    CV
    Sollicitatiegesprek
    Uit Het Moeras Komen
    Wat Wil Je?
    Work Life Balance

    RSS-feed

Maak een gratis website met Weebly
  • Home
  • Workshops
    • Held in je loopbaan
    • Ik als Merk en Pitchen
    • Netwerken
    • Reis van de Held
  • Over Alex
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog
  • Tarieven